FLYG MED YFU

Anonym  Om:     
 Hej! Har en fråga om YFU. Köper man en flygbiljett till USA, typ till NY eller måste man betala för resan i USA också?            
Svar; Hej du anonyme!
Ja du måste köpa din egen flygbiljett, den igår alltså tyvär inte i priset.
Det positiva med det ar dock att du då kan åka över till till USA sa fort din värdfamilj är redo att ta emot dig och du får aven planera din egen hemresa.
Jag har till exempel märkt att jag fått vara här i nästan en månad mer än många andra utbytesstudenter.
Det var även skönt att få boka själv då jag är gaanska flygrädd..heh.. Så jag valde då att flyga Stockholm-Island,
Island-Minneapolis och behövde på så sätt inte vara uppe i luften allt för länge åt gången!:)
 
Hoppas du fick svaret du sökte efter och har du någon mer fråga så fråga bara på!!
 
Till något helt annat- satt och tittade igenom mina bilder och hittade bilden till vänster som togs för ungefär ett halv år sedan och märkte att mitt hår inte bara har blivit hundra gånger ljusare utan även väldigt mycket längre. Speciellt med tanke på att jag har spikrakt hår på första bilden och lockigt/vågigt på den andra+ att jag kapat längderna en gång också sen den förste bilden togs..
Frågan är ju nu vad detta beror på.. är det de betydligt ökade timmarna av sol eller har USA något tok i maten??
Hmm..hur som helst så får det väll gärna fortsätta i samma takt antar jag..

PUMPKIN CARVING

Helgen bestog av häng med kompisar, hade en sleepover och var på en sleepover, på söndagen var det YFU möte vilket betyder att man får träffa andra utbytesstudenter-alltid lika kul även om mötet var ganska drygt, och sedan så carved vi pumpor!!  Hoppas ni ser skönheten i min (längst till vänster), min har ju till och med ögonfransar för tusan!! heh..skräck injagande...
 
Har idag även hunnit skypa med min kära familj, Liza och Amalia!
Var dock sedan tvungen att få en massa yearbook jobb överstökat (klapp på min axel), ni kan ju tänka er att det är lite att göra när skolan har cirka 3000 elever och vi ska försöka få in alla 3 gånger!!
 

THE IKEA SONG

 
Var en tjej i min klass som började prata om IKEA sången, hade aldrig hört talas om något liknande så bestämde mig för att leta upp den och ja vad kan man säga? Tycker den är utomordentligt bra!

SVAR

Maja  Om:
Jag tycker det vore jätteroligt att få veta om du har fått några riktigt roliga eller halvdumma kommentarer om Sverige sen du kom till USA :)
Svar:
 Haha jadu, det är händer väll lite då och då men eftersom att Minnesota är en skandinavisk stat så vet de flesta ändp hyffsat mycket( för att vara amerikaner) om Sverige då mååånga har förfäder därifrån.
Men har fått frågor som:
- Sverige det ligger i Alperna va?
-Har ni alfabetet i Sverige?
-Pratar ni Engelska eller har ni ett eget språk?
(jag)- Nej vi pratar svenska.
-Så kan du prata svenska?

Haha jaa så ibland händer det ju att man får lite smått skumma frågor men tror ädå inte att det är överdrivet många jämnfört med om du hamnar i en annan stat!
 
Till något helt annat.
Kan meddela att proven här är sjukt mycket lättare, du behöver till exempel inte förklara svaret och du får för det mesta A, B,C, D alternativ vilket betyder att om du hängt med någorlunda på lektionerna så kommer du kunna känna igen svaret.
 
Lärde mig även igår att 4 av 10 går aldrig ut high school i de större städerna i USA!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HALLOWEEN PARTY



DAGEN OCH HALLOWEEN TANKAR

Hejsan hoppsan!
Har haft regn för si så där andra gången sedan jag kom hit, inte illa inte.
Skola som vanligt men sen hade jag mitt första slalom möte där vi spelade inget mindre än fotboll..haha..
Sjukt kul var det i alla fall och gruppen verkar mycket härlig.
Tog mig sedan hem och fick lite motion som bestog av en 5km löprunda och lite styrka.
Skypat med Julia som är utbytis i Wisconsin och gjorde sedan Curry Kyckling till middag och nu väntar the halloween special av Pretty Little Liars!

Märkte även idag att Halloween festen för utbytesstudenter och nya studenter är nu på torsdag och inte nästa.. vad tusan ska man klä ut sig till liksom, och när ska jag hinna fara och köpa något??
Är även en Halloween dans på skolan på fredagen beror dock lite på vilka som far om jag ska dit, har hört att det mest är 9th och 10th graders som går på den..
 
Tror nog dock att jag ska ta och köra på någon liknande utstyrsel, man behöver ju inte ens sminka sig liksom..:
Vad tycks?

SCHOOL SPIRIT

Ja.. man kan väll säga att High School har liite mer school spirit än vad svensk skola har.
Min skola här har inte bara en liten klädesbutik med skolkläder utan varför inte ha tonka pride på allavattenflaskorna också? Haha man måste ju bara älska amerika ibland..
 
P.S. Om det är något speciellt ni vill veta/läsa om så hojta bara till! Allting har blivit en sån otrolig vardag här och allt känns "normalt" nu, man glömmer liksom vad som vorre roligt för andra att veta.
Nästa vecka är det November och då påbörjar jag min fjärde månad på amerikansk mark!!

21 OKTOBER

Kan inte fatta att det redan är den 21:a oktober!! Tiden går så läskigt fort här.
Är i allafall tillbak från Duluth nu så det är dags att skalla kudde så jag inte faller ihop i sömn imorgon.
Godnatt!

DULUTH


Har haft en mycket trevlig helg i Duluth och  bilderna av vattnet ni ser ovan är inte från mindre än världens största sjö. Ser iprincip exakt ut som havet hemma.
Imorgon väntar dock hemfärd.
Hade bra så länge!

RANDOM FAKTA#3

  • Caribou är nya Starbucks..förstår dock inte varför då starbucks enligt mig är 3 gånger bättre..
  • Folk kan såklart inte uttala Hanna som vi gör i Sverige men många gör ett tappert försök, det låter då som Haaana..
  • Eftersom att det är val nu så ställer folk upp skyltar i trädgården om vem dom röstar på, har två grannar som har ställt upp skyltar för vardera sida, grannfejden? hehe nejdå..
  • Folk älskar att dekorera husen här, för tillfället är det såklart halloween tema men innan dess var jag i hus som till och med höst dekorerade. Folk dekorerar då alltså med höstfärger, fake löv osv.
  • Kläder, bio och så vidare är mycket billigare.
  • Man får inte lämna klassrummet förrens "the Bell rings" vilket oftast är på en väldigt random tid som sex minuter över 11 eller varför inte ha lunchen 9 minuter över ett?
  • Modet på min skola är iprincip som i Sveriges förutom att football killarna ofta går omkring i sina jerseys.
    Har dock hört från andra utbytesstudenter att de flesta på deras skolor har sweatpants osv.
  • Testade Frozen Youghurt när jag var på Mall of America i förra veckan. Smakar iprincip som glass men är tydligen nyttigare, sen finns det typ 1miljon olika toppingar du kan välja mellan. Kan dock meddela att jag nu har påbörjat mitt nyttiga liv för de närmsta veckorna i alla fall. Tro det eller ej man blir ganska så less på allt socker, pizza och pasta tillslut;) Tänker därför försöka hålla mig utan sånt tills slalomen börjar i alla fall.  Förutom den 31a då för då äre Halloween...haha..

PÅ RESANDE FOT

Väskan är packad och imorgon (idag svensk tid) rör jag mig mot Duluth i norra Minnesota eftersom att vi har ledigt från skolan resten av veckan. Ska bli otroligt kul att få se en del av the Great Lakes och har hört att den är oerhört vackert.
Har gjort ett tidsinställt inlägg sen får vi se om jag hinner uppdatera/har internet på hotellet annars så får ni ha det bra så länge!
Kommer hur som helst ha kameran med mig i högsta hugg.

VARFÖR JAG VALDE YFU

Hej, varför valde du att åka med just YFU? Finns det någonting negativt med organisationen hittills? :)
 
Svar: Den främsta anledningen till att jag valde YFU tror jag var för att de har hållit på med utbyten så sjukt länge (50 år!! woopwoop) och ändå kunde jag inte hitta något negativt om dem.
När de hållt på så pass länge tänkte jag även på att de bör ha ett stort kontaktnät= att jag förhoppningsvis skulle ha större chans till att få en familj som passade mig.
Jag ansökte dock bara till YFU och Explorius. Hade dock redan kommit in hos YFU (haft intervju, fyllt i papper osvosv) innan Explorius ens hade ringt för att boka en intervju!!haha..
 
Jag tyckte helt enkelt att YFU verkade seriösa och trygga att åka med. De kollar inte bara till ens hushåll några gånger under året(för att se till att du bor i en bra miljö) men har även personal på de flesta stora flygplatser- du får alltså möta någon som jobbar för YFU USA redan när du kommer dit.
Jag gillar också att det är YFU "hela vägen", du byter alltså inte organisation under resans gång.
 
För mig har YFU fungerat alldeles utmärkt och jag kan rekomendera dem starkt.
 
För mig har inget med organisationen varit negativ hittills, har dock hört att det tjorvat sig lite för en del med deras försäkring när de behövt den..
Men som sagt YFU är mer än bra.
Jag och mina älskade syskonLill Pluppen(som på 11 1/2 år redan hunnit växa om mig!! Hur är det ens möjligt?? Jag är ju inte så kort..är ändå 166.5 centimeter...) och min Smurf på flygplatsen.Som jag saknar min älskade familia.Måste även återigen tacka mina föräldrar som gjort detta året möjligt för mig och som alltid finns där för mig.
Älskar er♥

APPLE ORCHARD

 
 
Var igår på en Apple Orchard, ett ställe där man kunde köpa allt som hade med äpplen att göra och pumpor såklart. Var hur som helst otroligt mysigt och man kunde plocka sina egna äpplen.
 
Skolan har kickat igång nu också, har bara en skoldag till den här veckan dock för Ons-Söndag har vi MEA Break! woohoo. Känns ganska så skönt måste jag säga.

MALL OF AMERICA

 
 
Blev väckt av att Lena ringde för att fråga om jag ville hänga med henne och Luca till Mall of America och såklart ville jag det-om den var gigantisk? Eh ja. Den upplevs dock inte som så stor som den låter.
 
Lite rolig fakta om Mall of America:
  • 7 Yankee Stadiums can fit inside the Mall.
  • 258 Statues of Liberty could lie inside the Mall.
  • 86 hours is the length of time it would take to complete your visit to the Mall if you were to spend just 10 minutes in each store.
  • 170,000+ Legos have been lost in the LEGO ® play area.
  • 65 semi trucks were needed to transport trees to the theme park.
 

VALLEY SCARE

Vaknade strax efter två idag så sov i över 14 timmar!! Mår dock mycket bättre idag så antar att jag behövde det.

Imorgon kväll (Idag (torsdag) i sverige) så är detta vad jag kommer ha för mig..känner på mig att jag kommer vara livrädd.
Är i princip Halloween under hela oktober här i USA, haha!
 
 
 
 
 
 

9 OKTOBER 2012

Hejsan hejsan!
Har lyckats dra på mig feber och halsont som är kopplat till öronen, kul?
Nej inte värst..tur nog så är det alltid något bra på TV här.
 
Hur som helst- som utbytesstudent så känns det lite obligatoriskt att någon gång under året dra en lite vit lögn om sitt land.
Har såklart kört hela-isbjörnar går på gatan historien men den värsta var nog när jag och en kompis kom in på högtider och började prata om valborgsmässoafton och att vi har en gigantisk brasa.
Jag sa då: -Det är även alltid en person som blir offrad till elden varje år.
Min kompis- Va?! Men det är ju helt sinnessjukt..
-Ja jag vet!
-Men vadå..är det en ära att få göra det, är det många som ställer upp?
-Ja, självklart!

Kunde sedan inte riktigt hålla mig för skratt och förklarade att så var självklart inte fallet..
Ibland är folk liiite för lättlurade här.
 
Nej nu ska jag fortsätta titta på första avsnittet av 90210:s nya säsong innan jag går över till Scandal
(sjukt bra serie!!)
 

GIRLSNIGHT

 
 
 
Hade en riktigt härlig tjejkväll igår som bestog av en himla massa mat, bonnfire, dansande och Project X. Inte illa måste jag säga. Hoppas er lördag var lika fin!

FRÅGOR OCH SVAR

elvira manningOm:
Hej Hanna.

Jag måste bara säga att jag läser din blogg varje dag. Tycker den är väldigt bra, och hoppas du fortsätter blogga genom hela året.

Jag är så fascinerad av allt detta med nya kulturer och hur det är i andra länder. Men har lite frågor, så om du har tid så hade jag blivit glad om du vill svara.

- Skulle du inte kunna skriva lite om skillnader mellan Sverige och Usa?
- Är Minnesota ett bra ställe att hamna i?
- Är värderingarna mer lika våra Svenska? Eller typiskt Amerikanska?
- Hur går det med engelskan? Jag är medelmåttig, men ändå inte "top".
-Hur ser en typisk vardag ut?
- Är folk vänligare i Usa?
 Ååh tack så mycket, vad glad jag blir!:)
Absoult kan jag svara, älskar frågor!! haah..
-Största skillnaden är framför allt att folk är mer framåt och ärligare (på ett positivt sätt) folks personlighet är ganska ofta liksom "större här". När det kommer till andra skillnader så kan du kolla i kategorin "Random Fakta om USA" där jag har listat upp några.
 
-Älskar Minnesota!! Dem har vintern (älskar vinter) men jätte varma (och längre) sommrar. Staten är även känd för sina sjöar så om du hamnar här var beredd för vattenliv då de flesta äger en båt med ring/vattenskidor.
Det påminner dock ganska mycket om Sverige också då det är en skandinavisk stat. Jag har till och med mtt en kassörska som pluggat Svenska! Förstog dock knappt vad hon sa då hon hade så sjukt mycket amerikansk accent.
 
-Som sagt, eftersom att det är en skandinavisk stat så antar jag att mångas värderingar är mer lika dem svenska än om du hamnar i till exempel "bibel bältet". Men vissa skiljer sig såklart.
 
-Engelskan har inte varit något problem alls. Muntligt så var jag dock väldigt duktig redan innan jag for. Men språket är inget du kommer behöva oroa dig för. Har träffat utbytesstudent som knappt kunde prata alls när de kom och efter en månad så har dem utvecklats nå otroligt!
Så om du har skolengelskan vi fått i Sveriga har du inget att oroa dig för.
 
-En typisk vardag för mig är att man stiger upp tidigare då skolan börjar 08:00 och det är mer trafik till skolan(då den är så stor och alla kör bil..)
Efter skolan så hänger jag oftast med en kompis eller försöker  ta mig ut på en jogging runda. Sen har man oftast nån liten läxa som måste göras också.
Helgerna är oftast dock packade för min del. Har kunnat ta riktiga sovmorgonar kanske två-tre gånger sen jag kom hit för två månader sedan för det har alltid funnits nått att göra.
Men i generellt så hänger jag helt enkelt med kompisar eller så vill min värdfamilj ta mig till en ny plats och visa mig något nytt och Amerikanskt:)
 
-Ja det skulla jag helt klart vilja säga. Eller inte nödvändigtvis vänligare men mer frammåt och eftersom att inte "jantelagen" excisterar så tror jag att vi automatisk uppfattar dem som vänligare då de inte är rädd för att ge beröm osv.
 
Så om du funderar på att åka som utbytesstudent- gör det!! Om du inte skulle gilla det så finns alltid Sverige kvar där hemma och du kan ta dig hem på mindre än ett dygn.  Men i 99% av fallen så skulle jag nog säga att ingen ångrar sig. Det är ganska fantastisk vad man får uppleva här och det går inte riktigt beskriva.
 
Hoppas du gillade svaren och har du fler frågor, fråga på!!:)
 
 
 

CALL ME HANNA JR.

Nemen titta vilken fin bänk jag hittade mig?Lite efter dock då denna bilden togs för två veckor sedan...men.. Ni kan ju ignorera faktumet att jag just hade spillt glass på benet..det är sånt som händer när man heter Hanna (jr) Wiklund.
 
Imorgon väntas i alla fall fredag då det är Pink out på skolan och årets sista hemmamatch i amerikansk fotboll!
Sorgligt men sant. Så skulle gissa på att det blir att fara på grill&chill och sedan match. Så länge inte min ovälkomna förkylning blir värre då.
Lördagens planer är dock ännu oklara men ett av följande blir det dock i alla fall: Valley Scare(nöjespark som de nu har med halloween tema= alla skrämmer dig), tjejkväll eller Octoberfest.
Inte illa det inte!
Ta hand om er där hemma! Godnatt<3

TVÅ MÅNADER

Sedan igår har jag varit i USA hela två månader!
Om jag ångrat att jag for hit? Inte för en sekund.
Självklart saknar jag mi familia varenda dag men har det ändå så bra här.
Jag antar att det är många av er framtida utbytesstudenter som har börjat skicka in er ansökan och tro mig jag förstår att det förmodligen känns som att det är en evighet kvar tills det är er tur men det kommer gå så sjukt fort och sen pang bom så kommer ni stå på amerikansk mark!
Känns så sinnessjukt att jag nu bara har åtta och en halv månad kvar här, året har ju knappt börjat?! ahah..
Trots att jag varit här så kort tid så har jag redan hunnit lära mig så oerhört mycket, uppleva så mycket mer än vad jag hade gjort om jag inte åkt, träffat alldeles underbara människor och skapat minnen för en livstid.
Är otroligt spänd (och nästan nervös..haha..känns som att allt har gått nästan för bra för att vara sant hittills..) på att få se vad det här året har att ge!


SAMMANSTÄLLNING AV SEPTEMBER

Nu när vi klivit in i en ny månad så tänkte jag ta och sammanställa September lite snabbt.
 
Besökte Minnesotas Statefair som hade galen mat och såg Wiz Khalifa och Mac Miller!
 
Började High School !!
Såg min första Amerikanska fotbolls match.
Såg Baseball för första gången i mitt liv.
Tillbringade (förmodligen) de sista riktigt varma dagarna på lake Minnetonka.
Åt världens godaste glass.
Var på the renaissance fest där jag mitt i allt såg en kamel..inte alls random..
Var mitt i en parad där jag fick stå med den Svenska flaggan..
Hade homecoming week som bestog av utklädningsdagar.
Homecoming!!
Så detta är vad jag haft för mig+ en massa mer saker. Kan ju sammanställa det hela med att denna månaden
har varit ganska så bra?!

GANGNAM STYLE

 
Varje morgon så har min skola som sagt en morning show där dom tar upp information för veckan osv.
Under homecoming veckan skulle alltså min rektor lite smidigt ta upp att grinding var ute nu och att alla borde gå vidare och därmed köra gangnam style! Ja ni kan ju titta på klippet själv.
På 1:10 börjar dansen och 1:40 så kommer alltså min rektor också in och dansar!!(de andra som dansar är alltså elever på min skola) Haha blev jubel i klassrummet.
Älskar Amerika.