GO MAKE IT HAPPEN


MINNESOTA

Satt och nördade runt lite på olika utbytesprograms hemsidor för någon vecka sedan och hittade lite information om Minnesota(staten jag ska bo i) på EF:s hemsida.
Happy reading!! (And yes Shauni now I finally have posted something that you can actually understand!!haha..)För er som undrar så är Shauni min fine vän från Belgien!

Minnesota’s beautiful landscape offers a variety of activities. In the winter it is popular to go ice skating or ice fishing on one of the many frozen lakes. There is a great deal of snow fall, and many people use snowmobiles for transportation, as well as for fun. In the summer host families enjoy boating, swimming, camping, hunting and other outdoor activities. Hockey and football are the most popular sports in Minnesota, and everyone supports the state’s professional football team, The Minnesota Vikings. Most high school students participate in extracurricular events such as sports or special interest clubs, such as drama, band and church youth group.

Many host families live in small towns that may be quite long distances from each other. While living in this type of community may take some getting used to, many students find the family oriented atmosphere of a small town the most rewarding. Midwesterners are known for their friendliness and hospitality and will welcome you into their community. For many, religion plays a large part in their lives, and students often find American churches to be fun and social places. If you’ve seen the movie “Fargo,” you know Minnesotans are known for their Midwestern accent, and you may leave calling soda “pop” just like they do!

EF students really enjoy their stay in Minnesota, a state in which many immigrants have found their American dream. As one current students says, “Minnesota is the perfect state for a high school year!"


FÖRBEREDELSER

Köpte för några dagar sedan lite nödvändigheter tilll USA.
 • Fyllde på mitt sminkförråd lite+ face mist-(så jäkla härlig!)
 • En trunk att ha till när vi åker till Montana(vill inte släpa med mig en gigantisk väska då..haha..) 
  Planerar även på att ha den de dagar jag kommer idrotta i skolan. Lutar för tillfället åt fotboll.
 • Köpte en lite "sportigare" handväska. Haha bara jag som har små panik över hur man ska klä sig i skolan? Har hört att i princip alla har ryggsäck i skolan men vet inte om det stämmer? 
  Kände därför att denna handväskan kanske passar in lite bättre än en "finare"? Jag vill nämligen inte ha ryggsäck..hehe..
  Börjar känna mig riktigt redo nu i alla fall. Bara presenterna till värdfamiljen kvar då!

GOD NATT


Nu ska jag ta mig en skön sömn i min sköna säng för sista gången i år.
Kan också meddela att eftersom att jag befinner mig i min stuga de närmsta tio dagarna så kommer det dyka upp lite förpublicerade inlägg då och då.
Hade bra så länge, god natt!


HAKUNA MATATA

Okej..detta blev typ världens längsta inlägg i min världshistoria i alla fall.. happy reading people!

Idag var min sista dag hemma i staden jag växt upp i. Imorgon åker jag alltså till min stuga för att spendera mina 10 sista dagar i Sverige med min kära familj, något jag kommer njuta av.
Men att jag åker betyder också att jag har behövt ta farväl av många-mina bästa vänner och de som har varit tyngst hittills, mormor och morfar.
Har så otroligt blandade känslor nu. En del av mig vill inte behöva säga hejdå för ett tag medans den andra är så otroligt taggad och redo att ge sig ut på äventyr- att få uppleva sin dröm.

Som utbytesstudent skulle jag säga att man går igenom olika stadium innan sin avfärd(i alla fall enligt mig)
1. Du har just skickat in din ansökan och kan inte förstå hur du ska kunna vänta (i mitt fall) ett helt år på att få åka iväg!!
2. VAD håller jag på med? Ska jag alltså lämna allt för att bege mig ut till något jag inte har en aning om hur det kommer bli?
3. Snart gäller det! Utbytesmanin tar över, allt du kan tänka på och prata om är ditt blivande utbytesår.
4.Dags att säga hejdå. Du är otroligt spänd och taggad på vad som ska hända samtidigt som det känns lite jobbigt att säga hejdå. Blandade känslor helt enkelt.

Så som sagt- Ja jag är gaalet taggad på att få åka men att få så vackra kort skrivna till en, minnen man tänker tillbak till och att behöva säga hejdå det är helt ärligt jobbigt. Men förtusan det är ju faktiskt bara ett år det handlar om.
Dags för ett äventyr, ett äventyr jag tänker ta vara varje sekund på.

PS. TACK till fina Moa, Emma och Klara.
Vaknade imorse med en present på bordet. Det var en låda med fina ord av två fina klasstjejer vid namn Moa och Emma.
Fick sedan en present av min äldsta fina vän Klara och även ett kort som inte bara fick mig att fälla en tår utan även mamma! (och då kan jag meddela er att jag är en sån där märklig människa som i princip aldrig gråter..ojojoj börjar jag bli blödig måntro? Nej så kan vi inte ha det)

 


AVSKEDSMIDDAG

Hade igår en fin kväll som bestod av en god "avskedsmiddag" och fint sällskap.
Fick även ett galet vackert skrivet kort och ett lyckohalsband av Mali.
Ååh som jag kommer sakna er mina fina vänner♥

TRÄSTOCK

Trästock har nått stan så igår vankades Lilla sällskapet och Maskinen (som förövrigt var kung!!)
Så ja det blev min första och sista svenska musikfestival för i år, kul var det i alla fall.

GENFEL?

Hmm...känner att jag börjar tvivla lite på om jag och pappa verkligen är släkt trots allt?
Vad hände med att de mörkare generna ska vara dominant över de ljusa liksom? 
Nej nu ska jag gå och drömma om att mina pigment en dag ska utvecklas så att jag kan få lite färg jag också/börja fundera på en omgång brun utan sol...
Hejdå så länge!

ÄNNU ETT LITET SVAR

Stina om 17 JULI 2012:
Kommer du att skriva från USA sen?
Svar: Självklart kommer jag att blogga i USA sen. Det var liksom hela tanken med att jag startade denna bloggen så att jag sedan ska kunna blicka tillbak på mitt utbytesår när jag har kommit hem men även så att mina vänner/familj men också andra människor ska kunna kika in här och se vad jag har för mig på andra sidan atlanten och kunna se hur det är att vara utbytesstudent(blir genom mina ögon då på denna bloggen).
Så ja-jag kommer fortsätta blogga:)
De första två veckorna i USA kommer jag dock att befinna mig i min värdfamiljs stuga i Montana så vet inte hur uppdateringen kommer att se ut då eftersom att min fokus då helt kommer att ligga på att umgås med dem och lära känna dem bättre! 
Så ja om inte annat får ni vara beredda på en rejäl bildbomb när jag kommit tillbak till Minnesota efter det då..hehe..
Endast 6 dagar kvar hemma och 16 dagar kvar i Sverige nu!!

17 JULI 2012

Kom precis hem från en syskonmiddag med min syster och våra kompisar på O´learys. Låt oss bara säga att jag spenderat alldeles för mycket på mat ikväll och magen sväller i matkoma.  Gott var det i alla fall!
Kan också meddela att de första fjärilarna i magen har kommit inför min resa till USA och de blir inte mindre av att de första av YFU-studenterna nu har begett sig till andra sidan Atlanten!

SVAR

Jag måste bara säga att jag håller med dig, will smith är så jääävla snygg! haha
Har för övrigt några frågor om YFU igen :)
När man åker med dom så ingår ju ett förberedelseläger och ett hemreseläger eller vad man kallar det haha, måste man själv betala färden då? och vart håller dom hus? jag menar om man ska flyga till en annan stat eller om det hålls ett läger i den staten man bor i? :)

Svar:JA att han är?! hehe .. i alla fall.. :
Ja förberedelselägret är som sagt PDO-lägret (pre-departure orientation) och sedan är det ett läger i september året du har kommit hem och dessa två befinner sig på en plats som kallas kärsögården i Stockholm. Själva lägret ingår i programavgiften men färden dit och hem får du betala själv! 
Sen om du menar lägren som är i USA så beror det på vilket du menar. Det är ett läger efter ens ankomst, detta läger är i din stat så du behöver inte flyga till en annan.Det är även ett liknande läger nån gång efter nyårs. Sen om du vill åka på något av de "större lägren" på tex Hawaii eller så måste du betala in en summa för själva lägret också:)

När man ansöker med YFU, får man papper som man svarar på frågor såsom om man vill ha syskon eller om man kan tänka sig att bo med en ensamstående eller med en annan utbytesstudent osv? Och kan man föreslå vilken del man skulle vilja hamna i landet, typ norr, syd osv? eller värme vs kyla och sånt? 
Ha det så bra! :D
Svar: Ja det får man! Jag själv fick faktiskt ett sådant papper där det stog att min värdfamilj var intresserad av att ta emot mig och en till tjej från Tyskland. Jag fick få alltså välja om jag ville bo med en till utbytesstudent. Vilket jag tyckte lät riktigt kul så jag tackade såklart ja!
Sen när du skickar in en ansökan till YFU så finns det olika frågor tex. om du kan tänka dig att dela rum med ett värdsyskon, om det är okej med en ensamstående förälder osv.

Hos YFU får du dock inte göra delstatsval vilket jag personligen tycker var ganska bra. De letar då en familj som passar just dina intressen bäst och jag tror verkligen att om man får en bra värdfamilj så kommer man ha hur roligt som helst oavsett var man hamnar.
Jag själv hade inte funderat på Minnesota alls utan mer  på bland annat Colorado men nu när jag har fått min placering så kan jag knappt bärga mig på att få åka och kan inte heller riktigt tänka mig att åka någon annanstanns.. haha konstigt det där..
Hoppas du fick de svaren du behövde i alla fall, och finns det fler så fråga bara på!:)
Kan även passa på att säga att YFU verkligen har skött allting jättebra hittills och jag är riktigt nöjd med mitt val av program!

IF YOU WANT SOMETHING, GO GET IT.

we♥it och mannen i mitt liv: Will Smith...hehe ja jag har en crush på en 40 åring-jag menar, kolla bara på honom?!

SISTA KUVERTET

Fick för några dagar sedan det allra sista kuvertet från YFU. Känns som att det var igår som jag hoppade upp och ner i glädje av varje lilla tecken jag fick av YFU, och kollade brevlådan flera gånger om dagen för att se om det kommit någon mer information om utbytesåret. Nu är det bara lite mer än två veckor kvaar!!
Kuvertet inehöll i alla fall lite information om Gouda försäkring (som ingår i utbytesprogrammet) vad det täcker osv. 
Det var även ett häfte till föräldrarna så att de är förberedda på vad man kan känna när ens barn är borta. 
Sen var det ännu ett häfte där det bland annat stog vad man skulle ha med sig till USA och att man ska ha YFU tröjan på sig på planet så att värdfamiljen känner igen en på flygplatsen... får väll se om man har den hela resan eller hur det blir..
Aaah om 18 dagar befinner jag mig i USA!!! taggataggataggaaa.

SÅ.JÄKLA.HÄFTIGT


FLYGEN ÄR BOKADE

Bokade igår mina flygbiljetter till USA.
Till er som inte har gjort det än- var beredda på att det kan ta tid! Man måste nämligen fylla i en massa Visum nummer osv.
Hur som helst, jag kommer att flyga Arlanda-Island, Island-Minneapolis vilket känns ganska skönt då flygresan till USA inte blir allt för lång. Det är även en enkel biljett jag har bokat, det vill säga att jag inte har bokat någon flygbiljett hem än då det inte lär behövas på ett tag.
Kan ju också berätta att jag är skitskrajj nu, tänk att jag som är så flygrädd ska sitta ensam på ett plan till Amerika. Ojojoj, detta kommer bli allt för spännande, hoppas att jag överlever bara...hjälp.

12 dagar kvar i staden där jag växte upp och så

Jag insåg en sak idag. Inom 12 dagar lämnar jag staden som jag har bott i hela mina 17 år. Jag har ju inte ens hunnit börjat packa än! Tiden flyger förbi, jag har nu redan hunnit säga adjö för ett tag till två fina vänner.
Tror till och med att min hjärna undermedvetet insett att jag åker snart tidigare än vad jag verkligen gjorde det då jag är sugen på att få äta husmanskost. Falukorv och makaroner till lunch idag? Ja tack! haha.. har inte varit sugen på det sen jag var liten liksom..

Ja snart är det dags men tills dess har jag massor att packa, flygbiljetter att boka, checka av att jag har alla papper som krävs för att jag ska ta mig in i USA, köpa presenter till min värdfamilj osv osv. Ja listan kan göras lång, dags att sätta igång kanske?

HAR KÖPT MIG EN NY VÄN

Kan idag bocka av en av de grejer som jag känner att jag måste köpa till min resa.
Köpte idag min lilla vän+minne och kameraväska då  som kommer att få följa med mig på många äventyr. Känner hur mitt kort börjar eka ganska tomt snart dock..hehe..

WELL HELLO THERE HANDSOME

Kom nyss hem från bion där jag såg the Amazing Spider-man.
Gaaalet bra. Blir aldrig fel med Marvel. Jag menar, Ironman, the Avengers och nu denna?! Alla toppar mina filmfavoriter.. känner mig ganska enformig..

VARM I HJÄRTAT

Hittade detta i min brevlåda i natt som min vän hade lämnat innan hon reste till stuga i södra sverige.
Tack så otroligt mycket, är varm i hjärtat Moa!
Trots att jag inte åker förränn om cirka en månad så har jag redan behövt säga hejdå till en vän som jag har kännt i hela 11 år varav dessa har vi gått i samma klass i 11 år. 
Att säga hejdå är en sån otroligt skum känsla, man förstår liksom inte än att man faktiskt ska vara borta ett helt år. Det blir liksom lite som-vi ses snart igen för det gör man ju faktiskt, även om det känns jäkligt långt bort.
Vette tusan hur jag ska förklara det.
Man är ju liksom såklart så uppspelt inför året man har framför sig samtidigt som man vet att man kommer sakna alla... som sagt, skum känsla.

SVAR

Fick lite frågor från en trevlig person som jag tänkte svara på här direkt i ett inlägg!:

jennie
om Pre-DEPARTURE ORIENTATION # 2:
Hej Hanna!
Hoppas det är okej om jag frågar några frågor?
I alla fall, 
1. Är alla som ska iväg med Yfu på ett och samma läger?
2. är det många som åker till andra delar av världen än till usa? vart och hur stur andel ungefär?
3. När man åker med Yfu så bokar man ju själv flygbiljetter, bokar men tur och retur resa då? eller kan man boka en biljett i taget?
4. Hur mycket blir ungefär kostnaderna som inte ingår i priset? alltså vacccinationer, visum etc? Skulle du kunna göra upp en lisa och sen skriva vad det kostar? fickpengar och sånt i värdlandet spelar ingen roll, utan jag menar det man betalar innan man åker till värdlandet om du förstår vad jag menar? utöver programavgiften alltså :)
Sen vill jag bara önska lycka till och jag kommer som det ser ut nu att följa dig genom hela året på bloggen, kram på dig!
Svar: Det går absolut jättebra!! Ååh tacktack så mycket, hoppas att du blir nöjd med svaren till frågorna här!:)

1: Ja alla som far med YFU från Sverige är på samma läger. Vii var alltså cirka åttio ungdommar på Pre-Departure Orientation lägret i Stockholm. Var galet roligt och hur många härliga människor som helst får man träffa där!
2:De flesta åker till USA, vi var cirka sextio stycken som skulle dit men andra far absolut till andra länder också.
Med YFU i år så skulle folk bland annat till:Frankrike, Argentina,Equador, Tyskland, Schweiz, Österrike, sydafrika och mexico osv.!:)
3:Tror att man kan boka någon slags ettårs biljett-det är alltså tur och retur och du kan då välja datum för hemresan i efterhand eller något liknande(kan vara ute och cykla helt nu..) men jag kommer förmodligen boka enkelresa. Kan skriva mer om detta så fort jag har bestämt mig för vilka flyg jag ska ta:)

4: Kostnader utanför programavgiften ser ungefär ut såhär:
 • För Visum betalar du 1120kr + en Sevis avgift på 180 dollar
 • För att få gå på High School måste du också vara vaccinerad mot Hepatit B så jag valde att ta twinrix sprutorna som man tar tre gånger och dessa slutar på cirka 1200 kr totalt.
 • Under utbyttesåret så säger dem att det är väldigt individuellt hur mycket pengar du spenderar men det brukar vara mellan 1500-3000 i månaden för de flesta.
 • Sedan är det som sagt flyg till och från USA och även färden till och från lägret i Sthlm får du betala, detta beror ju dock såklart var du bor.(för mig blev det flyg då jag bor 80 mil från Stockholm.)

 • Om du vill fara på läger i ditt värdland så ordnas även sånna under året. Tror att det bla var till Hawaii, New York och Californien man kunde åka till om man är i USA och dessa sa en ledare på lägret låg på max 8000 kr.
Tror det var allting förutom programavgiften!

Btw, om någon mer sitter på fler frågor så ställ dem bara, tycker det är så otroligt kul:)


FREDAG

Nu är ääntligen internet fixat så nu kommer uppdateringen fungera som vanligt här igen.
Har de senaste dagarna hunnit umgås med massvis härliga människor, nya som gamla ansikten, solat och såklart opererat bort talgkörtel knölen i huvudet. Den gick förövrigt väldigt bra men tänkte vara snäll och skona er från att behöva se en bild på huvudet mitt då det inte ser så jäkla mysigt ut med stygnen och allt..
Smidig som jag är lyckades jag nyss slå i huvudet i kanten på en högtalare just intill stygnen så nu dunkar det som bara den...inte skönt det inte.. hur jag lyckades med detta? Det undrar jag med.
Bortsett från operationen så har det varit en riktigt jäkla härlig dag. Med galet varmt väder, häng med en utav mina bästa vänner, en solotidning, frukter och lite Kexchoklad-choklad så kan inte mycket gå fel.

1 juli 2012

Här har det ekat tomt i ungefär två dagar vilket beror på att mitt internet verkar ha fått för sig att sluta fungera..skumt..
Denna vecka har jag i alla fall hunnit vara på bio tre gånger,firat två födelsedagar(grattis finaste syster och morfar!!),jobbat och fått veta att jag inom en vecka ska få en kalfläck som gubbarna på skallen pga en operation.. Kanske inte precis vad jag tänkt mig men kommer förmodligen kunna täcka den så det inte ska synas i alla fall..tack och lov!!..
Tänkte väll mest säga att jag fortfarande är vid liv i alla fall och jag hoppas att allting är bra med er!!